Potilasohje tuberkuloosilääkkeistä ja tuberkuloosilääkkeiden haittavaikutuksista

Yleistä:

Tuberkuloosibakteeri on hidaskasvuinen ja osa tuberkuloosibakteereista voi olla pitkään jakautumattomassa tilassa. Antibiootit tehoavat parhaiten jakautuviin bakteereihin. Lisäksi tuberkuloosibakteereiden suuressa joukossa saattaa olla muutamia, joihin jokin lääkkeistä ei vaikuta. Siksi tuberkuloosin lääkehoito aloitetaan ottamalla samanaikaisesti useaa eri lääkettä.Näin voidaan paremmin tuhota kaikki tuberkuloosibakteerit ja estää bakteerien kehittyminen lääkkeille vastustuskykyisiksi eli resistenteiksi.

Tavallisimmat tuberkuloosin hoidossa käytettävät lääkkeet ovat

Tuberkuloosibakteerien tuhoamiseen menee pitkä aika. Tuberkuloosin lääkehoito kestää vähintään puoli vuotta, monasti pitempäänkin. Tavallisessa tapauksessa hoidon kahtena ensimmäisenä kuukautena käytetään neljää lääkettä, tämän jälkeen kahta lääkettä.

Yleensä tunnet olosi paremmaksi muutaman viikon hoidon jälkeen. Elimistössäsi on kuitenkin vielä eläviä tuberkuloosibakteereja. Vaikka sinulla ei enää olisikaan oireita, on tärkeää, että jatkat lääkkeiden syöntiä, kunnes kaikki bakteerit on tuhottu.

Tuberkuloosin lääkehoito aloitetaan sairaalassa. Lääkäri vastaa lääkehoidon yksilöllisestä suunnittelusta, lääkkeiden valinnasta, annostelustasekä hoidon pituudesta on lääkärisi asia. Häneltä voit kysyä lääkehoidon yksityiskohtia.

Valvottu lääkehoito

Tuberkuloosilääkkeet annetaan valvotusti. Valvotusta hoidosta käytetään myös nimitystä DOT (directly observed treatment). Joissain tapauksissa lääkehoidon seuranta voidaan toteuttaa myös videovalvottuna hoitona (VOT, video-observed treatment).

Sinulla on oikeus saada henkilökunnan tukea ja ohjausta koko hoidon ajan. Hoidon pituuden ja runsaan lääkityksen vuoksi tuberkuloosilääkkeiden ottaminen säännöllisesti joka päivä ei ole helppoa. Lääkehoidon valvonnan tarkoitus on auttaa sinua ottamaan lääkkeet säännöllisesti ja parantumaan mahdollisimman nopeasti.

Lääkkeet otetaan siten, että hoitaja tai muu työntekijä katsoo, että nielet jokaisen lääkeannoksen. Samalla hän seuraa lääkkeiden haittavaikutuksia ja vointiasi sekä vastaa kysymyksiisi. Pienille lapsille vanhemmat voivat antaa lääkkeet ammattihenkilön valvomana.

Valvotun hoidon aloituksesta, muutoksista ja lopetuksesta päättää aina hoitava lääkäri. Sairaalassa hoitaja seuraa lääkkeiden ottoasi. Ennen kotiin lähtöä sinun kanssasi sovitaan siitä, miten saat lääkkeet sairaalasta lähtösi jälkeen.Lääkkeiden ottaminen voi tapahtua erikoissairaanhoidon poliklinikalla, omalla terveysasemalla, työterveyshuollossa, koulussa kouluterveydenhoitajan valvomana tai turvapaikanhakijoiden kohdalla vastaanottokeskuksessa. Jos vointisi sitä edellyttää, kotisairaanhoitaja valvoo lääkkeiden ottamista kotonasi tai muussa asuinpaikassa. Valvottu lääkehoito pyritään toteuttamaan tilanteestasi riippuen viitenä - seitsemänä päivänä viikossa. Valvotun lääkehoidon toteutustavat vaihtelevat eri paikkakunnilla.

Lääkehoidon keskeyttäminen omin päin tai jonkun lääkkeen ottamatta jättäminen silloin tällöin voi olla vaarallista. Bakteerit lisääntyvät ja sairautesi jatkuu pitempään. Bakteerit voivat myös tulla vastustuskykyisiksi niille lääkkeille, joilla sinua hoidetaan. Voit joutua ottamaan uusia lääkkeitä, jos aikaisemmat lääkkeet eivät enää vaikuta. Uusia lääkkeitä täytyy syödä huomattavasti pitempään ja yleensä niistä aiheutuu enemmän haittavaikutuksia.

Muista

Tuberkuloosilääkkeiden haittavaikutuksista:

Tuberkuloosilääkkeillä on haittavaikutuksia. Niitä epäillessäsi ilmoita havaintosi hoitohenkilökunnalle.

Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ne menevät ohi lääkitystä jatkettaessa tai niihin on löydettävissä lievityskeinoja. Keskimäärin yhdellä kymmenestä tavanomaista tuberkuloosihoitoa saavasta haittavaikutukset ovat hankalampia. Tällöin lääkitys joudutaan ehkä tilapäisesti keskeyttämään.

Tuberkuloosilääkkeiden ja tiettyjen muiden lääkkeiden samanaikainen käyttö on otettava huomioon. Siksi on tärkeää, että lääkäri tietää kaikki lääkkeesi (diabeteslääkkeet, veren hyytymistä estävät lääkkeet, e-pillerit jne). Kerro lääkärillesi, jos käytät luontaistuotteita tai ravintolisiä. Niillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia tuberkuloosilääkkeiden kanssa.

Tuberkuloosilääkkeiden haittavaikutuksia voidaan estää jossain määrin. Esimerkiksi isoniatsidi-lääkityksen yleinen haittavaikutus on ääreishermovaurio, joka ilmenee mm. käsien ja jalkojen puutumisena ja särkynä tai pistelyn tunteena. Näitä haittavaikutuksia estetään B6-vitamiinilisällä.

Alkoholin käyttö tuberkuloosin hoidon aikana lisää maksatulehduksen kehittymisen riskiä. Tämän vuoksi suosittelemme, ettet käytä hoidon aikana lainkaan alkoholia.

Lievät haittavaikutukset ovat tavallisia ja harmillisia, mutta ne eivät estä lääkityksen jatkamista. Kerro kokemistasi oireista lääkärille tai hoitajalle, niin niihin yritetään löytää lievitystä. Lieviä haittavaikutuksia ovat:

Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta näiden ilmaantuessa on haitan aiheuttanut lääke lopetettava ainakin väliaikaisesti. Ota yhteyttä välittömästi hoidostasi vastaavaan tahoon tai päivystyspisteeseen, jos havaitset seuraavia oireita:

Tuberkuloosi on parannettavissa oleva sairaus. Hoito vaatii sinulta kärsivällisyyttä ja vaivannäköä, mutta hoitotulokset ovat hyviä, ja hoito on onneksi määräaikainen. Jos mielessäsi on tuberkuloosiin ja hoitoosi liittyviä kysymyksiä, älä epäröi kysyä niitä lääkäriltäsi ja hoitajaltasi.

Lisätietoa tuberkuloosista: www.tuberkuloosi.fi